Az állapotfelmérésről bővebben

Mivel minden ember más és más, ezért nem véletlen, hogy a személyi edzés állapotfelméréssel indul, ugyanis ez és az elérni kívánt végeredmény alapján készül el az edzésterv-személyi edzések. Az állapotfelmérés során a személyi edző képet kap vendége testösszetételéről, állóképességéről, erőszintjéről, majd ezután állítja össze a személyre szabott edzéstervet.

Nálam az állapotfelmérő edzés nem más, mint az első edzés, melynek során beszélgetünk is esetleges sérülésekről, egészségi állapotról, sportmúltról, stb. Az edzések fokozatosságra alapulnak, minden egyes gyakorlatnál látom vendégem terhelhetőségét, mozgáskoordinációját. Arról, hogy milyen eredményeket ér el a résztvevő, kérésre csinálhatunk méréseket, de alapvetően úgy gondolom, hogy a mérleg nem ad valós képet a test állapotáról és centikben mérve sem hiteles, mert könnyű elmérni.

Az elmúlt 12 év személyi edzői tapasztalatom azt támasztja alá, hogy a legjobb, ha ruhákon mérjük a változást, pl. egy farmeren. (nem sztreccs) Tegyük fel, hogy nem tudjuk begombolni, vagy nem jön fel a combon a nadrág. Ezt le kell fényképezni, majd havonta ugyanígy, ugyanezzel a farmerral. Szerintem sok fogyni vágyónak vannak évek óta fel nemm vett ruhadarabjai, ezeket érdemes előkészíteni.

Fontos, hogy ha valaki követni akarja az elért eredményeit fotókon, a fényképek mindig ugyanazon körülmények között készüljenek. Reggel vagyunk „egyformák”, tehát a fotókat ébredés után kell készíteni, emellett a fényviszonyok is egyezzenek meg, a szög, a fényképező és alany távolsága is fontos.

Scroll to Top